Jak připravit správnou „Mázu“
Po zakoupení běžek a následně před každou sezonou musíme běžky napustit voskem, tzv. nagliderovat. Gliderování je vlastně impregnování skluznice. Ta totiž nejezdí po sněhu, ale po vrstvičce vody, která se rozpustí ze sněhu třením skluznice při jízdě. A voda skluznici omývá, vysušuje. Skluznice tak přichází o požadované vlastnosti. Výrobce běžky při výrobě neglideruje, neboť by to bylo finančně velice náročné. A samozřejmě by to běžky pro zákazníky nepřiměřeně prodražilo.
Ke Gliderování naše běžky můžeme červeným nebo základovým voskem. Rovněž můžeme použít technický parafín. Technologicky gilderování zvládneme, pokud máme k dispozici žehličku. Můžeme půjčit i nějakou vyřazenou, kterou již partnerka nepoužívá na žehlení prádla. Pro běžkaře se však vyrábí speciální běžkařské žehličky, které se rozehřívají pomocí zapálené kostky tuhého lihu. Tyto žehličky jsou lehké a dají se tak vozit přímo na hory.
Nejdříve vosk, nebo parafín rozetřeme po skluznici. Rozehřátou žehličkou ho pak roztavíme a rozetřeme ve stejné vrstvě po celé ploše skluznice. Skluznici necháme zchladnout na pokojovou teplotu. Když je skluznice studená, vrstva vosku je již tuhá. Speciálním lyžařským nožem na opravy skluznic vosk stáhneme do roviny.
Tento proces opakujeme alespoň tři krát. Pokud máme lyže dlouho neudržované nebo jsou úplně nové zvýšíme určitě počet opakování této operace.
Lyže pro bruslení Gliderování provádíme po celé délce lyže. U lyží pro klasický běh vynecháme tzv. mazací komoru. To je místo, které se nachází v nejvyšším bodě oblouku lyže. Tedy tam kde se nanáší vosky pro stoupání. Jedná se zhruba o čtvrtinu až třetinu délky lyže. To podle meteorologických podmínek. Platí, že za teplejšího sněhu se používají měkčí vosky a ty se roztírají na kratší ploše. Tvrdé vosky, do mínusových teplot se roztírají na delším úseku.