Dovolená v poklusu

Dovolená v poklusu


Jde mi jen o to, že velká spousta lidí si svou dovolenou naplánuje půl roku dopředu a potom se všemožně snaží, aby byl harmonogram dodržen a oni podle něj všechno stihli. Budiž, je to jejich věc. Ale já si svou dovolenou představuji jinak. Například tak, že bude odpočinková. Žádný spěch, žádný shon, všechno v naprostém poklidu. Co nestihnu vidět dnes, stihnu jindy, nebo to popřípadě neuvidím. Páni, je přece tolik věcí na světě, které také neuvidím, tak proč se někam hnát. Narážím tím třeba na kolegu, který kdysi dělal průvodce cizinců. Kdysi dávno jsem někde četla, že například Asiaté všeobecně stále někam spěchají i to i na dovolené a kdesi jsme zaslechla, že ustavičně fotí a až doma zjistí, kde to vlastně byli.

symbol dovolené

Kolega to potvrdil. Ale zase řekl, že to nejsou jen Asiaté, ale prostě určitý typ lidí. Někteří jsou prostě takoví. Pak dochází ve skupinách k potížím, a dokonce i ke konfliktům. Někdo by se rád rozhlédl a poseděl, jiný zase spěchá, aby byl také tam nebo tam. Asiaté v to mají jasno, ti se nehádají. Ti prostě v rychlosti proběhnou plánovaný úsek, nasekají na něm třeba stovku fotografií a spěchají za jinou atrakcí. Tak to u nich chodí. S takovými lidmi se setkáte de fakto všude. Jsou stejně ve městech jako na horách.

lanovka

Snadno je poznáte a je lépe se jim vyhýbat, pokud to tedy ovšem jde. Například ve frontě na lanovku to dokážete jen těžko a můžete být rádi, když vás třeba nepropíchnou deštníkem, protože se jim zdá čekání dlouhé. Nejste náhodou stejní jako oni? Sáhněte si do svědomí a zapátrejte ve své paměti. Jistě, je to vaše věc, jak trávíte dovolenou, ale zkuste si to alespoň jednou jen tak beze spěchu. Zkuste nejet do města, nedělejte si plány, ale prostě jen zapadněte někam do přírody a kochejte se. Usedněte na každé možné místo a relaxujte. Uvidíte, že takové dovolené přijdete na chuť.